"Lempikysymykseni onkin tällä hetkellä: milloin musiikin konsepti kehittyi siihen pisteeseen, että voimme kokea kaiken -kasvien kasvamisen, akselissaan kääntyvän maapallon hyrinän- musiikkina?"
Hei! Olen Vuokko Lahtinen ja toimin alttoviulistina Helsingin kamariorkesterissa.
Mitä muusikkous on?
Minulle muusikkous on ennenkaikkea uskomaton mahdollisuus kokea elämän kaikkeus musiikin kontekstissa. Lempikysymykseni onkin tällä hetkellä: milloin musiikin konsepti kehittyi siihen pisteeseen, että voimme kokea kaiken -kasvien kasvamisen, akselissaan kääntyvän maapallon hyrinän- musiikkina?
Musiikin tuntemisesta seuraa tarve kokea se yhdessä kuunnellen ja soittaen.
Metro on yksi lempiasioistani tämänhetkisessä kotikaupungissani Pariisissa. Metrossa riisumme turhat statuksemme, odotamme ja matkustamme kaikki yhdessä. Joskus satunnaisesti vaihdetut katseet yhdistävät hetkeksi kaksi toisilleen vierasta ihmistä ja elämää.
Ideaali musiikin tekemisen tilanne on mielestäni hiukan samanlainen: muusikko pitää kyllä oman historiansa, äänensä ja ulkoasunsa, mutta astuessamme yhteiseen musiikkiteoksen kulkuneuvoon, riisuuntuu kaikki turha hierarkia ja fasaadit.
Näin kerran metrossa loistavan Adidaksen mainoksen, jossa Ranskan maajoukkueen jalkapallotähti Kylian Mbappé sanoi: ”Yksin saatamme olla vahvoja, mutta yhdessä pääsemme pisimmälle.”
Mitä demokratia merkitsee musiikkiyhteisössä?
Rakas mentorini, Eberhard Feltz, sanoo: ”Musiikki ei ole harmoniaa; musiikki on erillisten vastusten harmonista yhteiseloa.”
Demokratian konsepti -myös politiikassa- toimii vain silloin, kun erilliset osapuolet tulevat yhtäläisesti edustetuksi. Minulle demokratia ei välttämättä tarkoita tasapäisyyttä tai mitään kovin horisontaalista - demokratian ajatus on kuin organismi, jossa eri äänet ja aloitteet tulevat tasapuolisesti huomioiduiksi ja arvioiduiksi.
Eri äänet voivat toki soida eri taajuuksilla ja intensiteeteillä. Haydnin fuugat eivät toimisi, elleivät eri äänet yrittäisi välillä päällystää tai paeta toisiaan. Yin tarvitsee Yangiaan, konsonanssi riitasointua, aivan kuin Putin tarvitsee rinnalleen kissavideoita.
Toiveeni Helsingin kamariorkesterille
Tavoitteenani on pitää huolta siitä, että Helsingin kamariorkesterilla riittää aina ideoita. Uskon, että luova ihmistoiminta syntyy liikkeestä. Liike puolestaan syntyy liikuttavasta voimasta, kuten impulsseista. Impulssit puoelstaan tarvitsevat ideoita. Ideat ovat liikuttaneet ihmisiä kautta aikojen; tärkein tavoitteeni muusikkona kasvamisessa on pitää huolta siitä, että niin maailmassa kuin musiikissakin riittäisi aina tilaa ideoille ja inspiraatiolle. Uskon, että Helsingin kamariorkesteri tarjoaa soittajilleen ja yleisölleen loistavan tilan uusille ideoille, kokeiluille ja kokemuksille.
コメント